Korzyści płynące z przyjmowania kannabinoidów dla pacjentów z insulino-odpornością, konopie a cukrzyca.

  • by
konopie a cukrzyca

Konopie a cukrzyca. Czyli korzyści płynące ze stosowania kannabinoidów dla pacjentów z cukrzycą.

Konopie a cukrzyca. Według najnowszych danych opublikowanych na łamach czasopisma „the Journal of Diabetes„, systematyczne używanie konopi wiąże się z obniżonym poziomem insuliny na czczo u osób otyłych. A najnowsze produkty oparte na ekstraktach i olejkach z konopi ułatwiają wchłanianie kannabinoidów i wzmacniają ten efekt.

W ramach tych badań kanadyjscy uczeni analizowali związek między używaniem konopi, a poziomem insuliny na czczo u pacjentów z cukrzycą. Ocenili również zakres insulino-odporności u tychże ludzi. Swoje badania przeprowadzili na reprezentatywnej grupie 129 000 osób z całego kraju.

Korzyści płynące z przyjmowania kannabinoidów, konopie a cukrzyca i nadwaga.

W czerwcu naukowcy na łamach gazety poinformowali. Ponad wszystko używanie konopi ma znaczący wpływ na zmiany poziomu insuliny we krwi. Zaznaczyli oni, że zarówno pacjenci, którzy stosowali konopie w przeszłości jak i obecnie wykazują tą zależność. Jednak związek ten jest obserwowany jedynie u pacjentów otyłych. Pacjenci bez nadwagi nie wykazują takich korelacji.

W ramach podobnych badań firma Liposome Formulations Inc. z siedzibą w Kalifornii wyprodukowała cztery nowe biopreparaty z konopi. Natomiast jeden z nich jest dedykowany specjalnie dla pacjentów z cukrzycą.

konopie a cukrzyca

Źródło: Pixabay.com

Korzyści utrzymują się przez ponad dekadę. Kannabinoidy, a cukrzyca.

„Dzięki przeprowadzonym badaniom odkryliśmy, że przyjmowanie konopi jest ściśle związane z obniżonym poziomem insuliny na czczo oraz HOMAR-IR (miara insulino-odporności) u osób z nadwagą” Podsumowali kanadyjscy naukowcy.

„Wykazaliśmy również, że nawet długi czas po zaprzestaniu przyjmowania konopi (nawet do 10 lat) pacjenci wykazywali dużo niższy poziom insuliny na czczo i wyniki HOMAR-IR. Niż pacjenci, którzy nigdy nie mieli kontaktu z konopiami. ”

Dane te zgodne są z wcześniejszymi badaniami monitorującymi. Które jasno pokazały iż osoby zażywające produkty z konopi dysponują lepszymi wskaźnikami związanymi z kontrolą cukrzycy, niż osoby nigdy nie stosujące takich produktów.

Skoncentruj się na zwiększonej absorpcji, konopie a cukrzyca.

Nowe linie produktów składające się głównie z kababidiolu CBD zostały stworzone do maksymalnego zwiększenia absorpcji w krwiobiegu pacjenta. Raporty potwierdzają, że biokapsułkowanie kannabinoidów może przyczynić się do zwiększenia przyswajalności leków z konopi o niemal 75 %. W porównaniu do standardowego stosowania, doustnego lub wziewnego.

Nowa linia produktów firmy, zawiera głównie kanabidiol (CBD). Jest przeznaczona do niezwykle szybkiego wchłaniania do krwiobiegu pacjentów. Informuje, że biokapsułkowanie cząsteczki konopi indyjskich może wchłonąć do organizmu do 75 procent więcej leku niż typowe zastosowania, podczas gdy dostarczanie doustne i podawanie wziewne może obniżyć skuteczność.

Pozwala to na przyśpieszone leczenie o szybkich korzyściach. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu! Chętnie poznamy Twój punkt widzenia i odpowiemy na pytania w komentarzach poniżej.

 

Przeczytaj pełny artykuł w języku Angielskim: Cannabinoids offer benefits for diabetic patients
Źródło: http://theleafonline.com/
Zapraszamy po więcej interesujących artykułów o konopiach. 

Komentarze: